Waarom investeren in mentaal welzijn in je team loont
- Koen
- 21 mrt
- 3 minuten om te lezen
Herinner je de aflevering van De Rugzak waarin Mathias zijn knie blesseerde, was iedereen vol lof over hoe hij dapper doorzette. Maar toen Flo na dagen ploeteren op moest geven in De Expeditie: Namibië omdat het in haar hoofd te donker werd, waren de reacties online een stuk minder begripvol. Mentaal welzijn blijft een moeilijk te vatten onderwerp. Ook op de werkvloer. En dat terwijl mentale vitaliteit een van de belangrijkste bouwstenen is van werkgeluk, betrokkenheid en productiviteit. Hoe voorkom je dat mensen uitvallen?

Stress, burn-out en mentale overbelasting komen vandaag de dag in haast elk bedrijf voor. Vaak ontstaat dit door een combinatie van omgevingsfactoren (werkdruk, veranderingen) en persoonskenmerken (perfectionisme, groot verantwoordelijkheidsgevoel). In België blijft het aantal langdurig zieken door psychische klachten stijgen. Volgens studies van het RIZIV kampt bijna één op de drie werknemers met stress-gerelateerde klachten. Dit leidt niet alleen tot uitval, maar ook tot verminderde prestaties en een negatieve invloed op de werksfeer.
De oplossing?
👉 Proactief inzetten op mentaal welzijn binnen teams.
Waarom we er vroeg bij moeten zijn met mentaal welzijn
Vaak trekken we pas aan de bel als het eigenlijk al te laat is. Dat gebeurt overal. In zowel het tv-programma De Rugzak als De Expeditie werd getoond hoe de BV’ers fysiek werden voorbereid op een zware klim naar de top van de Kilimanjaro dan wel een bloedhete trektocht door de Namibische woestijn. Toen kandidaat Flo door mentale klachten in Namibië moest stoppen, kun je je afvragen waarom er in de voorbereiding geen aandacht is geweest voor mentale weerbaarheid. Of toch niet in beeld gebracht werd. Juist die zaken bespreekbaar maken, is een belangrijke eerst stap.
Wandelen voor weerbaarheid
Er zijn uiteenlopende manieren om binnen teams het mentaal welzijn te bevorderen en uitval te voorkomen. Niet één methode is beter dan de andere, maar wandelen is misschien wel een van de meest onderschatte manieren om mentaal welzijn te bevorderen. "Wandelen werkt zo goed als antidepressiva. Er zijn evidencebased studies die dat effect aantonen van beweging in combinatie met therapie", zegt psychiater Dirk De Wachter. Beter dan een korte lunchwandeling, is echt tijd maken om samen in de natuur door te brengen. Een studie gepubliceerd door National Geographic toont aan dat wandelen in de natuur het stressniveau verlaagt en de cognitieve functies verbetert. De natuur heeft een rustgevend effect op het brein en stimuleert creativiteit en probleemoplossend denken.
Wandelcoaching: de missing link voor teams
Meerdaagse wandelcoaching is een krachtig instrument om teamleden uit hun dagelijkse werkcontext te halen en hen letterlijk in beweging te zetten. Bij Route4You werken we met op maat gemaakte trajecten waarin teams niet alleen fysiek actief zijn, en samen opdrachten doen, maar ook gesprekken voeren die bijdragen aan mentale veerkracht en groepscohesie. Met gerichte vragen en oefeningen werken we aan thema’s die voor jullie relevant zijn, zoals teamvertrouwen, leiderschap of verandering. De duur en intensiteit stemmen we af op de behoeften van jullie team.
De voordelen van wandelcoaching voor jouw team
Tijdens een ééndaagse groepssessie of meerdaagse teambuilding vertrekken we vanuit jullie specifieke vraag als groep de natuur in. Welk thema jullie ook willen oppakken, wandelcoaching heeft een positief effect op:
Betere communicatie
In de ontspannen setting van natuur krijgen jullie gerichte opdrachten en werken jullie continue samen, waardoor onderlinge communicatie en begrip met sprongen vooruit komt.
Meer creativiteit en probleemoplossend vermogen
Door uit je comfortzone te stappen en de natuur in te gaan krijgt je brein nieuwe ideeën en inzichten. Een meerdaagse tocht heeft bovendien bewezen effect op cognitief vermogen en probleemoplossend denken.
Meer rust en ontspanning
Ontspannen mensen maken een sterke groep. Studies tonen aan dat een band met de natuur zorgt voor geluk en veerkracht. De natuur brengt ons brein tot rust en de ongedwongen sfeer tijdens onze teamsessies laat ons makkelijker in die ontspannen staat belanden.
Kom in beweging!
Mentale gezondheid verdient net zoveel aandacht als fysieke gezondheid. Wil jij investeren in het welzijn van je team en burn-out en stress-gerelateerde uitval voorkomen?
👉 Neem contact met ons op en plan een teambuilding op maat!
Commentaires